Viziune

Dunărea transportă 4,2 tone de plastic în fiecare zi. În 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește. 100 de tone de plastic sunt colectate anual de voluntarii #CuApeleCurate.

Sunt doar câteva statistici care ne pun pe gânduri și ne motivează în lupta noastră împotriva poluării cu plastic a apelor. După numeroase acțiuni și proiecte care au inclus igienizări, instalarea de bariere plutitoare menite să oprească deșeurile din plastic și educarea comunităților pentru prevenție, am decis să strângem rândurile la prima ediție locală a Festivalului Dunării. Va fi o declarație de dragoste, cu muzică, workshopuri și filme, adresată fluviului care străbate multe inimi europene.

Între 23 și 25 iunie ne adunăm la Călărași să vorbim despre ce aduce fluviul care ne unește și să ne luăm angajamentul împreună pentru un viitor #CuApeleCurate. Ne strângem din toate țările dunărene pentru a învăța împreună cum și de ce este important să îl protejăm.

PENTRU PLANETĂ

Este un moment bun pentru a demonstra că ne putem distra în natură fără să lăsăm urme: fără plastic de unică folosință, cu puncte de colectare separată a deșeurilor și o mare acțiune de ecologizare pe 25 iunie. Lumea, așa cum ne-am dori-o, într-un festival.

PENTRU DUNĂRE

Este o nouă oportunitate pentru a vedea Dunărea cu mintea proaspătă și pentru a-i admira frumusețea: descoperim locuri și plaje cu potențial de eco-turism, care se pot transforma cu intervenții minime și non-invazive. Fluviul este acolo în fiecare zi, iar cu puțină deschidere din partea noastră, ne poate oferi mereu altă perspectivă.

PENTRU COMUNITĂȚILE DUNĂRENE

Dunărea reprezintă o regiune culturală și un spațiu public ce unește locuitori din 10 țări. Tocmai de aceea ne dorim să aducem la aceeași masă autoritățile, comunitatea locală și internațională - pentru a descoperi cum ne putem susține reciproc în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor și a crea noi oportunități de petrecere a timpului în apropierea fluviului.

PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ MAI CU VIAȚĂ

Masa la care autoritățile și comunitatea locală se întâlnesc este una la care se servesc doar feluri de mâncare vegetariene. De ce? Fiindcă, pe lângă presiunea pe care producția de carne o exercită asupra planetei, vrem să arătăm că există alternative la fel de gustoase la aceste produse.

PENTRU ZERO RISIPĂ

… sau 100% iubire pentru mediul înconjurător. Nu încurajăm risipa. Mâncăm tot din farfurie și apoi o reciclăm, refolosim paharele și sticlele si dăm o nouă viață bannerelor publicitare.

PENTRU APĂ

Apa este mișcare, Dunărea este mișcare. Festivalul Dunării pune în prim-plan pasiunea pentru sport, în cadrul apropierii de natură. Pe plajă, descoperim împreună o mulțime de sporturi care au legătură cu apa: caiace, SUP (stand-up paddle), înot, volei și badminton.

Festivalul Dunării este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org, inițiatorul proiectului CleanDanube, cu sprijinul Baden-Wuettemberg Foundation.

Asociația MaiMultVerde s-a înființat în 2008 din convingerea că grija pentru oameni și natură ar trebui să devină o prioritate pentru noi. De atunci desfășoară o serie de proiecte de împădurire, protejare a biodiversității, educație de mediu, transport alternativ, prevenirea risipei alimentare și combatere a poluării cu plastic a apelor.

H2Org este o organizație non-profit care dezvoltă proiecte pentru un mediu și ape fără plastic. Dezvoltă proiecte educaționale, campanii, activități și inițiative de cercetare pentru a minimiza poluarea apelor și pentru a preveni acumularea de plastic.

©2023 Festivalul Dunării - Toate drepturile rezervate