PARTIZAN // 13 SEPTEMBRIE
Partizan este un combo muzical format în anul 2001 de Răzvan Moldovan și Artan, fondatori ai trupei Timpuri Noi la începutul anilor ‘80 și prieteni încă din copilăria petrecută în celebrul cartier bucureștean Titan.
Mixând satira socială cu textele suprarealiste și cu un sound aventuros și foarte particular, Partizan se poate încadra cu greu într-un stil muzical foarte explicit. Componenții acestui grup susțin că formează o trupă post-punk/industrial/rock, însă publicul știe cu siguranță că niciun concert nu seamănă cu altul.
Deși a lansat doar două albume – Am cu ce (Cat Music, 2002) și București (Cat Music, 2003) – și un EP, Timpuri Noi (Food Hood, 2019), formația se bucură de o audiență foarte activă, dar și pestriță, la concertele ei fiind prezenți reprezentanți ai fiecărei generații.
Taraf de Caliu // 14 septembrie
Taraf de Caliu moștenește energia și măiestria faimosului Taraf des Haïdouks, grupul de muzicanți din Clejani care, timp de mai bine de 20 de ani, a purtat în jurul lumii muzica țărănească din sudul României și sunetul lăutăresc al Balcanilor.
Condusă de fenomenalul viorist și performer Anghel „Caliu” Gheorghe, banda de lăutari din zona Giurgiului nu se sfiește să amestece ritmurile tradiționale cu cele mai actuale, împărțindu-și concertele între iuți și ingenioase reprize de dans, balade mișcătoare și improvizații suprinzătoare.
PERVA ZORA – SULINA
Ansamblul Folcloric Perva Zora, înființat în 2015, se remarcă prin pasiunea de a păstra vii tradițiile ucrainene în România. Numele ansamblului, care înseamnă „Primul Răsărit”, simbolizează un nou început și o nouă speranță, reflectând dorința de a continua moștenirea culturală ucraineană. Cântecele pline de emoție și autenticitate, interpretate cu măiestrie de la o generație, prezintă o fărâmă din trecutul ucrainean. Prin spectacolele sale, Perva Zora promovează un dialog intercultural și o înțelegere profundă a diversității culturale locale.
Άrtemis – Sulina
Άrtemis este cel mai mare și cel mai vechi ansamblu din cele șase ansambluri ale Comunității Elene Sulina. Înființat în anul 2004 a pornit la drum cu 8 tineri și s-a făcut remarcat chiar din vara anului următor, când a obținut Locul I la Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei”, desfășurat în Sulina. În prezent ansamblul numără 108 membri. Prin munca, seriozitatea și dragostea membrilor săi pentru dansurile și tradițiile grecești, ansamblul Άrtemis a reușit, în cei 20 ani de activitate să se afirme ca un ansamblu de succes atât în țară, cât și peste hotare.
Tradițional Grup – Sulina
În inima orașului Sulina, o comunitate se dedică păstrării și promovării tradițiilor străvechi care definesc identitatea culturală a regiunii Dobrogea și a comunității ucrainene. Este vorba despre Tradițional Grup din Sulina, o formație de oameni pasionați, care aduc la viață cântecele și costumele tradiționale, oferind o punte între trecut și prezent. Fiecare apariție a grupului este o celebrare a identității culturale și o dovadă a continuității tradițiilor care au fost transmise din generație în generație.
CIAIKA – SULINA
Ansamblul Ciaika – Pescăruș – reprezintă comunitatea lipoveană din România, filiala Sulina. Înființat în 2001 interpretează cântece vechi, învățate de la părinți și bunici, transmițând tinerei generații acest bogat tezaur de o frumusețe aparte. Melodiile sunt inspirate din viața de zi cu zi, povestind despre bucuriile și tristețile oamenilor, despre natură și credință. Prin participarea la numeroase festivaluri, grupul vocal, răsplătit cu multe trofee, diplome și aplauze, prezintă cultura lipovenească și contribuie la întărirea legăturilor dintre comunități.
DOBROGEANCA – SULINA
Ansamblul Dobrogeanca al Casei de Cultură Sulina s-a înființat în anul 2010 și are în repertoriu atât dansuri populare dobrogene, cât și dansuri specifice comunității lipovenești. Prin talentul și perseverența celor implicați, grupul, coordonat de Florentina Dunaev și maestrul coregraf Roman Jora, a devenit un nume cunoscut la festivaluri folclorice. De-a lungul anilor, prin frumusețea și tenacitatea dansurilor tradiționale, prin prezența scenică, ansamblul a fost invitat la variante spectacole și festivaluri din țară, la care a obținut multe premii și distincții.