FILME

FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME // FILME

Copiii de pe insulă / Lowland Kids, regia Sandra Winther, SUA, 2019, 22 min.

Vineri, 23 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Pe măsură ce schimbările climatice șterg treptat de pe hartă porțiuni întregi de pe coasta Louisianei, ultimii doi adolescenți de pe Isle de Jean Charles luptă pentru a putea locui în continuare pe insula care a fost casa familiilor lor de generații întregi.


Scrisoare către petroliști / Letter to the Oilmen, regia Xander de Boer, Belgia, 2019, 15 min.

Vineri, 23 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Papilou, un băiat de origine nigeriană în vârstă de 14 ani care locuiește într-o comunitate amplasată în apropierea unei rafinării de petrol a cărei activitate a dus la contaminarea solului și apelor decide să scrie o scrisoare prin care aduce la cunoștința companiei responsabile situația de exploatare, cerându-le să intervină.

Super somonul /The Super Salmon, regia Ryan Peterson, SUA, 2016, 25 min.

Vineri, 23 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Un somon din Alaska parcurge o călătorie neașteptată de-a lungul râului Susitna, supranumit “Everestul râurilor”. Călătoria sa servește drept pretext narativ pentru a vorbi despre costurile și beneficiile implicate în construirea unui baraj de dimensiuni colosale plasat pe cursul râului.

Râul ca stradă: Grafitti în mijlocul Amazonului / Street River: Grafitti inside the Amazon, regia Tiago Berbare & Beto Macedo, Brazilia, 2017, 60 min.

Vineri, 23 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Street River spune povestea primei galerii de artă în aer liber deschise în inima Amazonului. Filmul arată felul în care arta poate fi folosită ca instrument de transformare socială și deschide un dialog despre consum, apă și responsabilitatea (sau lipsa ei) instituțiilor de guvernământ în protejarea resurselor naturale.

Inima albastră/ Blue Heart, regia Britton Caillouette, Marea Britanie, 2018, 40 min.

Sambata, 24 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Ce ai face pentru a proteja de distrugeri ultimele râuri sălbatice din țara ta? Filmul "Inima Albastră" urmărește oameni din Albania, Bosnia și Croația care luptă pentru salvarea râurilor locale și a habitatelor acestora - ultimele sisteme de râuri din Europa al căror curs a rămas neatins de mâna omului, care găzduiesc totodată râsul eurasiatic, o specie pe cale de dispariție. 

Viața fară apă/ Living without water, regia Samuel Kingsley & Henry Richards. Marea Britanie/Finlanda, 2016, 50 min

Sambata, 24 iunie 18:30-20:30 | Cortul 4

Cum e să trăiești fără apă curentă? În Lima, vasta capitală a statului Peru, aceasta este o realitate cotidiană pentru 1.5 milioane de copii și adulți, forțați să plătească pentru necesarul de apă pe o zi chiar și echivalentul salariului pentru o săptămână de muncă. Problema nu se rezumă doar la capitală, lipsa de apă fiind o problemă națională care pune în pericol inclusiv viețile comunităților agrare care sunt nevoite să își abandoneze casele, dar și principala sursă de trai.

©2023 Festivalul Dunării - Toate drepturile rezervate