DANUBE TALKS

DANUBE TALKS // DANUBE TALKS // DANUBE TALKS // DANUBE TALKS // DANUBE TALKS // DANUBE TALKS // DANUBE TALKS

Microplastic // 23 IUNIE, 13:00 - 14:00

În 2017, ONU a estimat că în mări se găsesc aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele în galaxia noastră.

La Danube Talks Microplastic vorbim despre microplasticele din România și impactul lor asupra biodiversității acvative.

INVITAȚI

Oana Ristea (Apele Române ABA Buzău-Ialomița)

Coordonatoarea studiului realizat în cadrul proiectului Protect Streams 4 Sea privind macroplasticul și microplasticul în zona pilot acumulare Siriu.

Ionuț Procop (Asociația Global Water Partnership România)

Coordonatorul cercetării realizate în cadrul proiectului Dunărea la raport, inițiat de Asociația Mai Mult Verde, care prezintă primele rezultate cantitative și calitative efectuate pentru stabilirea cantităților și tipurilor de macro si microplastice transportate de apele Dunării pe teritoriul României.

Ovidiu Roșu, Asociația Visul Luanei

Doctor medic veterinar, specializat în gestionarea animalelor sălbatice în teren, fondator al Fundației Visul Luanei și coordonator al Centrului de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice.

MODERATOR

Loredana Pană (MaiMultVerde)

Lucrează de peste 13 ani alături de organizații neguvernamentale de mediu din România și coordonează campania de advocacy din cadrul programului Cu Apele Curate.

ZERO PLASTIC PE DUNĂRE. DIN GERMANIA CĂTRE ROMÂNIA // 23 IUNIE, 16:00 - 17:00

O discuție despre cum putem ieși din criza plasticului, ce poate face fiecare persoană în parte și ce condiții din cadre politice sunt necesare, cu reprezentanți a trei ONG-uri germane.

INVITAȚI

Andreas Henneberge (Zero Waste/Foodsharing Ingolstadt)

Activ în inițiativele de distribuție a alimentelor de 3,5 ani. Poziție actuală: Ambasador al Distribuției de Alimente Ingolstadt de 2 ani. De asemenea, membru al organizației ZeroWaste Ingolstadt de un an.

Prof. Dr. Andres Fath (Universitatea Furtwangen /H2Org)

Dr. Andreas Fath este un chimist german specializat în tratarea apelor uzate și tehnologii de suprafață. În cercetarea sa actuală, se concentrează pe microplastice și dezvoltarea de metode pentru îmbunătățirea calității apei. Este un înotător pasionat și a atras atenția internațională atunci când a înotat pe întreaga lungime a Dunării în cadrul evenimentului "CleanDanube", în vara anului 2022.

Annika Brunner (a tip: tap water/Exit Plastik)

Locuiește în Berlin și deține o diplomă de master în Ecologie. Domeniile ei de interes includ ecologia/schimbările sistemelor de apă dulce, apa potabilă, plasticul (PET, substanțe chimice, politici) și procesele politice referitoare la aceste subiecte.

SALUBRIZAREA CURSURILOR DE APĂ // 24 IUNIE, 13:00 - 14:00

Cine este responsabil pentru salubrizarea malurilor apelor și de ce acestea se transformă treptat în gropi informale de gunoi? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări alături de autoritățile publice și specialiști din organizațiile neguvernamentale specializate în managementul deșeurilor.

INVITAȚI

Liliana Nichita (Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI))

Liliana are o experiență de peste 15 ani în managementul deșeurilor, iar de 8 ani este directoarea FADI, care are ca obiect de activitate Managementul Integrat al Deșeurilor și a fost constituită în scopul cooperării și dezvoltării instituționale în domeniul deșeurilor în România.

Raul Pop (Asociația Ecoteca)

În calitate de consultant, manager și activist de mediu, Raul ajută companii și instituții publice să dea coerență și sustenabilitate activității proprii în contextul tot mai complex al unei lumi în profundă schimbare, combinând elemente de legislație, strategie, optimizarea proceselor și instrumente de productivitate. Pe lângă implicarea activă în societatea civilă și în dezvoltarea laturii practice a învățământului superior de mediu, Raul a fost consilier al miniștrilor mediului, a deținut de două ori funcția publică de Secretar de Stat al Ministerului Mediului.

Nica Adrian, Director of SGA Călărași, Buzău Ialomița Water Basin Administration, subordinated to the National Administration of Romanian Waters 

(TBC) Ministerul Mediului

MODERATOR

Loredana Pană (MaiMultVerde)

Lucrează de peste 13 ani alături de organizații neguvernamentale de mediu din România și coordonează campania de advocacy din cadrul programului Cu Apele Curate.

CU FAȚA LA DUNĂRE: PROIECTE, COMUNITĂȚI, AMENAJĂRI // 24 IUNIE, 16:00 - 17:00

Noul număr al Revistei Arhitectura este dedicat orașelor de pe malul Dunării - Dunărea 1075, iar la Danube Talks vom discuta cu câțiva dintre autorii revistei despre ce înseamnă fluviul pentru români, dacă orașele dunărene au o identitate comună, dar și despre potențialul de dezvoltare al zonei.

INVITAȚI

Arh. Mihaela Hărmănescu

Conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, a coordonat în ultimii anii proiectele DANUrB și DANUBIAN_SMCs - Creative Danube, cu scopul de a crea rețele educaționale și culturale de-a lungul Dunării.

Mălin Mușătescu (Fishing & Hunting Romania)

23 ani de activitate neîntreruptă în presa de pescuit, sute de articole și editoriale, fondator al revistelor Aventuri la Pescuit, Super Pescar și Pescuitul pentru toți, autorul cărții Spinning. Jurnalist, colaborator la ziarul Cotidianul, autor de texte și membru al redacțiilor revistelor de umor și satiră politică Academia Cațavencu și Cațavencii. Guvernator al ARBDD între 2017 și 2019.

MODERATOR

Ioana Alexe (Revista Arhitectura), redactor șef, absolventă a UAUIM promoția 2005. A urmat programul de masterat cu tema „Teoria și practica imaginii”. Din 2015, este redactorul șef al revistei Arhitectura.

©2023 Festivalul Dunării - Toate drepturile rezervate