ATELIERE

ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE // ATELIERE

Atelier de apicultură - La Stupina

Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici vine la Festivalul Dunării ca să ne reamintească că lumea nu poate exista fără albine. Au pregătit un atelier ca o excursie în lumea magică a albinelor și au creat chiar și un stup special, prin care puteți privi albinele în condiții de siguranță maximă. Aflăm împreună mai multe despre lumea fascinantă a acestor mici și importante vietăți, le studiem, discutăm despre miere, răspundem la întrebări, iar la final degustăm produse apicole: miere și polen.

Atelier de reciclare - Happy Tree

Plasticul nu moare, plasticul se transformă. Uneori se descompune în milioane de microparticule, dar, în cazurile fericite e colectat separat și revalorificat în obiecte unicat. Cei de la Happy Tree reciclează plasticul în materia primă folosită în imprimantele 3D pentru ca mai apoi să o transforme în obiecte cu care să legi o relație de lungă durată. Adică de care să te îndrăgostești. Și nu doar pentru că sunt inspirate de aceeași misiune de a proteja natura, dar și pentru că sunt extrem de vesele și de colorate. Vino la Festivalul Dunării să îi întâlnești pe cei din spatele proiectului Happy Tree pentru a afla mai multe despre REducerea consumului, REutilizarea materialelor și REciclare. 

Piramida hranei sănătoase sau Cum poate un frigider schimba clima - Seneca 

Obiectivul final al întregii noastre activități este schimbarea comportamentelor cu unele mai prietenoase cu natura. Iar asta începe cu obiceiurile noastre zilnice - ce, cât și de ce consumăm nu sunt doar lucruri izolate, ci o întreagă amprentă pe care o lăsăm asupra mediului înconjurător. Despre toate aceste mici obiceiuri și cum putem schimba progresiv lucrurile în mai bine vom afla mai multe la atelierul de educație ecologică organizat de Seneca EcoLogos.

Atelier de ceramică - Florin Rădulescu (Muzeul Municipal Călărași)

Un atelier cu și despre creativitate, în care participanții își vor exersa abilitățile în domeniul modelajului și vor crea un obiect pe o temă dată. Acesta va fi realizat după indicații și va fi decorat cu imaginația fiecăruia participant. În timpul lucrului, vor lucra și mințile noastre: cei care se înscriu vor primi informații despre materialele folosite și despre istoria locului.

Să (ne) cunoaștem Călărașiul - Florin Rădulescu (Muzeul Municipal Călărași)

Să (ne) cunoaștem Călărașiul: Călărașiul ascunde lucruri interesante. Întâmplări din trecut, oameni care au făcut lucruri nemaipomenite, clădiri cu povești, detalii nebăgate în seamă de trecători - toate aceste vor fi povestite de un ghid local în devenire. Acesta este un alt atelier care are în prim-plan istoria bogată a orașului care păzește Dunărea și este dedicat tuturor celor interesați să descopere mai multe despre istoria acestui oraș.

Wild Fun - Andrei Nicoară

Proiectul WildFun a început din nevoia de a reconecta copiii și adulții cu natura. Și-au propus să folosească cunoștințele personale de biologie, ecologie, geografie și bushcraft pentru a oferi un spațiu sigur și distractiv în mediu natural, ca alternativă la oraș și ca mod de a conștientiza impactul speciei umane asupra naturii, dar și al explorării acesteia asupra dezvoltării minții și corpului uman.

În cadrul Festivalului Dunării se vor concentra pe jocuri și activități folosind resursele plantației de plopi de lângă plajă. Vom construi bărcuțe din crengi, bețe de frigărui și pânză. Fiecare copil își va asambla barca din lemn, o va picta și va adăuga pânză. De asemenea, vom picta peștișori magnet de frigider din argilă. Participanții primesc un peștișor necolorat și îl pot colora în culorile preferate.

To picture a story - David Hughes (British Council) & Wanda Hutira

Wanda Hutira & David Hughes - British Council - ne-au pregătit un workshop super creativ, în care vor imagina alături de copii soluții prin care Dunărea poate rămâne cu apele curate, ajutându-i să se exprime prin fotografie, dar și să își dezvolte fluența în limba engleză. O să fie un moment super drăguț pentru micii artiști: vor învăța care sunt cele mai bune căi prin care să aibă grijă de mediul înconjurător, în timp ce își exprimă și creativitatea alături de mentorii workshopului. E deja tradiție printre workshopurile organizate de noi & mereu un succes. Pentru mai multe detalii despre proiectul lor, aruncați un ochi aici: https://www.instagram.com/topictureastory/

Cafeneaua publică - Raluca Boișteanu (CeRe)

Raluca Boișteanu este gazda atelierului ,, Cafeneaua publică,, - din cadrul Festivalului Dunării. La una din mese se va discuta despre ce nevoi/probleme legate de Dunăre au identificat participanții și care sunt modalitățile prin care le pot rezolva, cum să facă mobilizare comunitară - vor primi fiecare și ghidul de mobilizare comunitară. La cealaltă masă participanții vor căuta modalități de implicare, vor face harta puterii, vor mapa instituțiile din oraș responsabile cu menținerea Dunării curate și se vor familiariza cu diferite instrumente. Din 2019 este coordonatoare de proiecte la Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și a avut privilegiul să lucreze cu cetățeni cu spirit civic din comunități de pe malul Dunării. I-a însoțit în procesul de organizare comunitară și advocacy, i-a mentorat pentru a-și consolida grupurile și pentru a interacționa cu autoritățile locale. 

Fauna din lunca Dunării - Doru Panaitescu

O trecere în revistă a principalelor specii europene de vertebrate din centrul și estul Europei, cu accent pe speciile locale, emblematice sau chiar endemice din bazinul fluviului Dunărea. Atelierul va fi presărat cu fotografii realizate de Doru în ultimii ani cu animalele din zonă.

Reptilele și amfibienii din România - Doru Panaitescu

Descoperim specii europene de amfibieni și reptile din spațiul dunărean, cu accent pe speciile mai interesante, într-o perspectivă "macro", de aproape și foarte aproape.

Caiace, SUP - Kayak Champions

Kayak Champions este un club sportiv de caiac-canoe din București care se adresează copiiilor și adulților, pentru sport de performanță sau doar pentru relaxare. În cadrul festivalului, vizitatorii vor putea descoperi caiacul în cadrul unor ședințe de inițiere, supervizate de antrenorii clubului. Cei care doresc să facă o plimbare de 15 minute se pot înscrie la o ședință de inițiere în caiac vineri și sâmbătă, în intervalul 15.00-18.00, în zona special semnalizată. Pot participa copii începând de la vârsta de 6 ani. Nu trebuie să știi să înoți sau să ai experiență cu caiacul, orice persoană este binevenită. 

Organizare comunitară - Adina Zoican (Bankwatch)

Există o problemă care îi afectează pe toți ce din jurul tău? Acest atelier te învață cum poți aduce oamenii împreună pentru a-i ajuta să lucreze împreună și să facă bine prin acțiunile lor. Vei învăța despre ce înseamnă o comunitate, ce ține o comunitate unită și cât impact poate avea o comunitate. 

Implicarea la nivel local/național/internațional pentru tineri - Adina Zoican (Bankwatch)

Dacă ești un tânăr cu energie multă, idei și spirit de echipă, atunci atelierul ăsta e pentru tine. Vino să găsești răspunsul la întrebările: Eu cum pot să plec în proiecte Erasmus? Cum pot să devin voluntar? sau Cum pot să schimb lumea din jurul meu?

Râul de plastic - Sergiu Chihaia

Un atelier care îmbină creativitatea cu atenția la mediul înconjurător, în ‘Râul de plastic’ o să învățăm să creăm peștișori din plastic din sticle pe care le puteți aduna/ colecta chiar voi. Adulții vor crea singuri acești peștișori, în timp ce copiii se vor putea uita și vor putea înțelege cât de importantă este selecția gunoiului, mai ales în condițiile în care există studiile ne arată că în 2050 este posibil să avem în apă mai mult plastic decât pești. Fiecare peștișor pe care îl vor crea participanții la acest atelier sunt ca o promisiune că ne vom informa, că ne vom responsabiliza și că ne vom implica în reducerea poluării cu plastic. 

Interludiu cu baloane uriașe de săpun - Emanuel Dobrincu

Când vine vorba de baloane de săpun, nu contează vârsta - cu cât sunt mai voluminoase, cu atât sunt mai spectaculoase. Vom readuce această activitate a copilăriei în prezent, și ne vom reconecta la tot ceea ce înseamnă joaca cu o demonstrație de baloane uriașe. Cei mari vor putea învăța să facă baloane în timp ce copiii încearcă mici jocuri de dexteritate în jurul baloanelor.

Poteca frumuseții - ARNI

Ai participat vreodată la un atelier de conectare la natură cu toate simțurile? Dacă nu, acum e șansa ta. Ne aventurăm într-o scurtă drumeție și ascultam sunetele din natură. Descoperim atributele frumosului din culorile care ne înconjoară. Împărtășim în mod creativ noua experiență. Redescoperim inspirația care se ascunde în miezul naturii. 

Prietenii pădurii și ai păsărelelor din luncă - Vicky Puran (ADDDJ)

Pădurea de lângă Brațul Borcea, întinsă de-a lungul Plajei Tineretului, este un loc preferat de mulți pentru a se încărca cu energie. Pe lângă aerul curat și energia apei, ne întâmpină corul de păsărele ce cuibăresc aici sau se întorc primăvara și ne oferă unul dintre cele mai frumoase concerte în natură. La Festivalul Dunării vom aduce un omagiu păsărilor din Lunca Dunării. Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos organizează atelierul Prietenii pădurii si ai păsărelelor din luncă duminică, 25 iunie 2023, începând cu ora 13.00, pe Plaja Tineretului. Copiii, iubitori ai naturii cu vârste între 5- 15 ani sunt așteptați alături de noi. În cadrul atelierului, micii artiști plastici vor picta în pasteluri naturale căsuțe pentru popas și cuibărit ce vor fi apoi amplasate în arbori de voluntari. 

Yoga - Andreea Fabian

Primele învățături despre Yoga ne-au fost lăsate de Patanjali in Yoga Sutras, undeva în anii 400. Acum, în 2023, dorindu-și să fie o mamă mai bună pentru fiica ei, Andreea Fabian aduce un atelier de yoga pe plaja Tineretului. Aceasta practică străveche te poate ajuta să reduci stresul la nivel fizic, psihic și emoțional. În plus, este o modalitate excelentă de a trăi momentul prezent - și ce poate fi mai benefic decât să practici yoga în mijlocul naturii, aproape de energia uimitoare a Dunării? 

Natura in pumnii mei - Alex Tomescu

Este un atelier dedicat in special celor mici, dar si adultilor care isi doresc sa tina pamantul in palmele lor. In cadrul atelierului vorbim si atingem solul, insectele mici care sunt in el, apa, seminte de diferite feluri si invatam cum putem sa facem niste mici bilute care vor fi plantate spontan in zonele din festival care au pamantul arid. Bilutele de semințe sunt folosite pentru a economisi timp și efort întrucât nu necesită prelucrarea solului. Le folosim in special în agricultura naturală, pentru a putea repopula și ajuta la conservarea florei native și, desigur, în livezi și grădini organice.

Atelier de eco-creativitate - Alina Tofan

Folosim materialele pe care deja le avem, de la ambalaje, hârtie de împachetat folosită și altele și vom crea noi obiecte cu care ne vom juca, în timp ce vom învăța noțiuni esențiale despre sustenabilitate, importanța naturii și de ce e bine să colectăm și reciclăm. Atelierul va îmbina tehnici de terapie prin artă și storytelling în jurul obiectelor și ecologie.

Traseu ecoperformativ, Body of Water - Alina Tofan

Suntem apă. Primul contact direct pe care îl avem cu apa este chiar corpul nostru. Uneori, uităm că toate apele se varsă într-o apă mai mare, uităm că suntem parte din Natură. Traseul ecoperformativ invită participanții într-o plimbare performativă / eco walk performativă, de-a lungul căreia sunt invitați să își pună întrebări, să observe și să devină mai conștienți de poluarea apelor cu plastic. La finalul traseului, corpul din plasticul adunat va deveni o hartă, cu rolul de a trage un semnal de alarmă asupra poluării apelor, uneori pline de plasticul care se vede, alteori de microplasticul care rămâne.

Apa și microplasticul - Benjamin Heberling (H2Org, Germania) [EN]

Atelierele constau în diferite module care explică formarea microplasticului, modul în care este distribuit, de ce este dăunător și ce putem face pentru a-l controla. Vom accentua importanța cooperării în protecția mediului înconjurător. Râul are nevoie de cooperare între țările care se înșiruiesc de-a lungul Dunării, trecând peste bariere geografice, politice și sociale și oferind un exemplu de conservare internațională a mediului nostru. H2Org este o organizație neguvernamentală (ONG) care încurajează tinerii să fie conștienți de mediu prin educație ecologică jucăușă.

Storytelling pentru schimbare - Shane McMillan (SUA) [EN]

Fiecare mișcare are la bază o poveste. Indiferent dacă este vorba despre o problemă socială, politică sau de mediu care vă preocupă, acest atelier este conceput pentru a oferi participanților șansa de a-și îmbunătăți abilitățile de storytelling pentru a-și întări propria voce sau vocea organizațiilor pe care le reprezintă. Explorăm timp de trei zile conceperea, planificarea și realizarea proiectelor de storytelling, prin exemple din rândul participanților noștri la atelier. Participanții trebuie să vină pregătiți să-și exploreze propriile nevoi și obiective, dar să fie pregătiți și pentru colaborarea cu ceilalți.

Atelier de respirație expansivă - Janina Botsford (Germania) [EN]

Respirația psihedelică este un prilej pentru oameni de a se conecta la spațiul interior dincolo de gândirea rațională și cunoaștere. Gândurile sunt adesea "creatori de haos", însă niciodată nu ne putem păcăli inimile. Inimile noastre ne conectează la natură și la viață. Prin intermediul respirației, ne putem conecta la noi înșine, la ce simțim, la inimile noastre. Dr. Janina Botsford, psiholog și terapeut, lucrează cu adulții și copiii în terapie clasică și terapie somatică.

În Dunăre - pentru Dunăre - Donaukanal swimming club, Andreas Fath (Germania)  and Teodor Tsvetkov (Bulgaria) [EN]

Intrăm împreună în apă. Mergem să înotăm ca să arătăm cât de prețioasă este apa curată. Însoțiți de membrii Clubului de Înot Donaukanal din Viena, înotătorul Andreas Fath - obișnuit cu Dunărea și înotătorul cu recorduri Teodor Tsvetkov, transformăm înotul în acțiune de grup. Pregătiți-vă să fiți surprinși. 

ONG-uri active pe Dunăre - angajamentul pentru mediu dintr-o perspectivă internațională [EN]

De-a lungul Dunării, multe grupuri, organizații și oameni sunt implicați într-un număr și mai mare de idei, proiecte și grijă față de mediul înconjurător. Noi îi aducem împreună. În trei ateliere, reprezentanții se cunosc, discută despre preocupările actuale, învață unii de la alții, dezvoltă idei comune și formulează cereri orientate către lumea politică și societate.

One Way Boat - film și discuție - Michelle și Liam (into:wild - Austria) [EN]

În One Way Boat, Michelle și Liam conduc un colectiv de aventură orientat către protecția mediului, care îmbină aventura, activismul și educația de mediu.

În cadrul acestui proiect au adus în prim-plan problema poluării resurselor naturale de apă, concentrându-se asupra Dunării. Cu acest scop, cei doi fotografi au pornit la drum pe Dunăre într-un vehicul construit de ei înșiși din materiale reciclate. În trei săptămâni și jumătate au parcurs o distanță de peste 1000 de kilometri, de la Viena la Drobeta-Turnu Severin.

Pe lângă cadrele idilice ale naturii, experiențele de-a lungul râului au inclus și provocări - atât pentru mediul natural, cât și pentru echipă. Pe parcursul călătoriei, au fost colectate mostre de apă și au fost realizate interviuri cu oameni de știință, reprezentanți ai ministerelor și locuitori pentru a surprinde o gamă largă de puncte de vedere cu privire la încărcătura râului.

Danube Swim Cap - Hybrid Dessous (Austria) [EN]

În cadrul atelierului „Danube Swim Cap“, participanții reflectează asupra ideii de îmbăiat în Dunăre prin proiectarea și producerea unei căști de înot unice, specifică locului. Hybrid Dessous proiectează și confecționează articole vestimentare aflate la limita dintre echipament de înot și lenjerie intimă. Traduc cercetarea lartistică și specificul locului în piese unice, în colecții sălbatice și jucăușe. Utilizează elemente din contextul local, din modele istorice și povești diverse despre echipamentul de înot și lenjeria intimă.

Swim Stop Călărași - Schwimmverein Donaukanal [EN]

Care este relația ta personală cu Dunărea? E de prietenie? Seamănă cu cea pe care o ai cu un partener sau cu familia? Cum se schimbă relația cu Dunărea după ce înoți în ea? Cum te simți când înoți într-un râu? Unde putem să înotăm în Dunăre chiar la noi acasă? Ce este similar și ce este diferit față de cum este în Călărași? Vom înregistra conversația și vom crea o piesă audio despre Dunăre. În duminica festivalului, o facem publică, ca să o poți asculta în timp ce înoți în Dunăre cu căști impermeabile. Schwimmverein Donaukanal și-a propus să revitalizeze Canalul Dunării și să-l transforme în loc de înot în centrul orașului Viena. Vrem să dăm startul unei noi culturi a înotului în jurul acestui braț al Dunării din centrul orașului și abordăm responsabil riscurile înotului în apă curgătoare.  Bucuria înotului în Canalul Dunării ne unește. Este revigorant și relaxant în același timp. Ne permite să vedem și să experimentăm orașul din perspective noi, altfel, mai interesante. Ne străduim să lucrăm cu toate părțile interesate pentru a face înotul sigur și posibil în viitor. Suntem Schwimmverein Donaukanal și vă oferim sesiuni de înot comunitare sâmbăta și duminică. Vom discuta despre experiența noastră de înot în râuri, vom înota la Călărași și vom asculta piesa creată împreună, care sărbătorește frumusețea Dunării. 

Foodsharing combate risipa alimentară - Andreas Henneberger [EN]

Foodsharing este o organizație de voluntari din zona de limbă germană care dorește să prevină risipa alimentară. Scopul comunității este de a combate risipa alimentară de zi cu zi, în principal prin salvarea alimentelor expirate de la producători și comercianți, precum și ori prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la această problemă a societății.  Atelierul va cuprinde o introducere despre organizație, caracteristici și statistici despre risipa alimentară și comparația între diferite țări.

Workshop motivațional cu înotătorul Teodor Tsvetkov (Bulgaria) [EN]

Atelier motivațional cu înotătorul Teodor Tsvetkov. După ce se prezintă, Teodor va vorbi despre ultima sa provocare, înotul fără oprire timp de 71 de ore (organizare, antrenament, suplimente pe durata înotului, experiența personală, sfaturi pentru tinerii înotători). De asemenea, ne va spune și ce urmează, adică înotul pe întreaga lungime a Mării Negre (1150 km), și cum este planificată această cursă, membrii echipei, organizare etc.

Testarea apei ca instrument de advocacy & public outreach - Anna Danyliak and Maria Diachuk (NGO Ecoaction - Ucraina) [EN]

Inițiativă de știință cetățenească pentru investigarea stării calității apei în zonele rurale din Ucraina și promovarea standardelor de mediu mai bune în legislația națională. În anii 2021 și 2022, ONG-ul ucrainean Ecoaction a început testarea apei în comunitățile rurale, încercând să determine cât de mare este poluarea cu nitrați. Alătură-te atelierului și află: de ce și cum au făcut acest lucru, ce metode au fost utilizate și care au fost rezultatele. Împreună cu echipa Ecoaction, vei discuta unde și cum astfel de metode pot fi utile. În plus, participanții vor avea oportunitatea de a încerca personal unele dintre instrumentele de testare rapidă a apei în timpul atelierului.

©2023 Festivalul Dunării - Toate drepturile rezervate