ATELIERE
Ghicește-ți viitorul de activist de mediu – Asociația Prometeu
Cine? Șefa ghicitorilor, Raluca Boișteanu împreună cu asociația Prometeu dă cartoanele pe față și te pune în situații inedite. Cu cine? Cu tine. Ce facem? Îți ghicim în globul de cristal cum ai performa ca activist de mediu. Pe baza profilului tău vei creiona un mic plan pentru o Dunăre #FărăPlastic. Unde? La Festivalul Dunării #cuapelecurate.
Reconectare cu Natura și artistul interior – Alexandra Brînzac
Acest atelier este susținut de Alexandra Brînzac din dorința de a încuraja conexiuna cu Natura și a oferi copiilor un spațiu liber de manifestare a creativității. Cu ajutorul practicilor bazate pe natură și a tehnicilor inspirate din Forest Bathing, prin intermediul meditațiilor ghidate și al desenului, vom crea o atmosferă ludică și relaxantă, care să inspire către acțiuni pline de respect și compasiune față de Pământ.
În căutarea PET-ului pierdut – Seneca
Prin jocuri educative și activități creative explorăm alături de Seneca EcoLogos originile plasticului și descoperim cum ajung deșeurile din plastic să polueze apele Dunării. Analizăm viteza alarmantă cu care acestea se răspândesc și impactul negativ asupra mediului. Împreună găsim alternative eco-friendly la plasticul de unică folosință.
În spațiul Seneca EcoPlayground vei descoperi singur, cu ajutorul materialelor pregătite de noi, prin joc și multă intuiție din partea ta, cum funcționează natura din jurul tău și în relație cu tine. Vei afla care este relația ta cu NATURA – cum o influențezi și modul ei de a reacționa; cât de mare este impactul pe care îl ai asupra ei și cum poți să-ți micșorezi acest impact; diverse soluții și pașii pe care îi poți face pentru a avea un stil de viață sănătos pentru tine și planetă.
Ateliere de implicare în comunitate – Centrul de Resurse pentru participare publică
O parte dintre organizatorii comunitari din localitățile riverane Dunării îți dau întâlnire la Festivalul Dunării cu activități interactive și educative menite să inspire un comportament responsabil față de natură.
Cunoscuți pentru implicarea lor activă în problemele de mediu, au pregătit o gamă variată de jocuri și de activități art & craft pentru a atrage atenția asupra importanței menținerii apelor curate și a conservării biodiversității:
- Prin intermediul jocurilor vei descoperi modalități de a implementa obiceiuri sustenabile.
- Roata provocărilor te invită să prinzi curaj și să răspunzi întrebărilor legate de implicarea locuitorilor și a autorităților locale din orașul tău. Fii pregătit să povestești o întâmplare din comunitatea ta în care oamenii au colaborat.
- La atelierele art & craft vei da un nou sens obiectelor de plastic, învățând despre reciclare și reutilizare într-un mod distractiv și creativ.
Toate activitățile îți vor demonstra că protecția mediului poate fi integrată în viața de zi cu zi prin gesturi simple și acțiuni responsabile.
Ateliere de creație – Mod Of Life
Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin vă invită timp de trei zile la o aventură a cunoașterii.
Vrei să știi cum poți deveni mai sustenabil și cum poți renunța la consumul excesiv de plastic?
Noi o să te învățăm cum îți poți crea și decora propria sacoșă din material textil!
Vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu o felicitare personalizată?
Voluntarii noștri te vor instrui cum să îți fabrici propria hârtie și cum să o decorezi într-un mod creativ și unic.
La atelierul de brățări împletite vom crea împreună amintiri de neuitat pentru amici: brățările prieteniei, multicolore și vibrante.
Atelierele legate de importanța apei și modul în care acțiunile noastre afectează ecosistemele acvatice vin în întâmpinarea nevoilor tale de informații noi, iar jocurile de societate captivante vor aduce în discuție efectele schimbărilor climatice asupra planetei.
Pentru cei mai mici avem pregătite ateliere de pictură pe sacoșe textile, jocuri cu baloane de săpun gigant și mascote.
O călătorie cartografică în explorarea labirintului deltaic – Ștefan Constantinescu
Atelierul susținut de Ștefan Constantinescu își propune o scurtă incursiune cartografică în explorarea spațiilor deltaice, încercând să răspundă unor întrebări fascinante:
Cum se formează o deltă și care sunt cele mai importante delte ale Terrei?
Care a fost prima hartă a Deltei Dunării?
Cum reușim să citim o hartă? Există un limbaj cartografic specific?
Care sunt culorile cele mai potrivite pentru a reprezenta apa, mlaștina, grindurile sau pădurile?
Tinerii exploratori vor reuși apoi să identifice și cele mai importante resurse online de unde își vor putea descărca hărți gratuite. În final vom elabora hărți mentale ale spațiului înconjurător și vom căuta răspunsuri către marea întrebare cartografică: Care este povestea din spatele fiecărei hărți?
Atelier de pictură – IRLO
La intersecția dintre graffitiuri de modă veche și street art, căutăm să personificăm litere, cifre și semne împreună cu IRLO…De la scrierea propriului nume sau găsirea unui nume de scena, care să devină personaj de poveste. Găsim pe drum povestea fiecărui semn și o legăm de povestea personală.
Vă așteptăm cu drag să ne jucăm prin artă!
Atelier de linogravură – Wild FUN
Pentru Festivalul Dunării 2024, echipa WildFun își propune să ofere o experiență artistică și educativă. Vom folosi tehnica linotipului pentru a cunoaște mai bine ecosistemul fabulos al Dunării și Deltei. Vom realiza împreună vederi de la Sulina, cu animale și plante care definesc marele râu ce străbate Europa și locul unde acesta se varsă în Marea Neagră. Vom cunoaște Centaurea pontica, o plantă ce crește doar la Sulina, pescărașul argintiu, o pasăre magnifică de apă dulce, pelicanul, un simbol al Deltei și morunul, un pește iconic ce face legătura între mare și râu.
Rivers of Change: Dialogues on the Danube [EN]
Join us for “Danube Dialogues: Exploring our River’s Future”, an engaging and creative workshop designed for all ages and backgrounds. This interactive session will explore four key themes: water quality and sustainability, the cultural significance of the Danube, biodiversity and species conservation, and future visions for resource management. Through group discussions and hands-on activities, including drawing and brainstorming, participants will share ideas, generate insights, and develop innovative solutions to protect and sustain the Danube River. The workshop is inclusive and accessible, accommodating varying levels of English proficiency, and aims to foster a deeper connection with the Danube and its diverse inhabitants.